
صد متر آخر را چگونه بدویم؟ (روش مطالعه)
نظر مشاوران تحصیلی در این زمینه بر این است که دانشآموزان پیشدانشگاهی باید طی دوران امتحانات نهایی فقط به امتحاناتشان فکر کنند و بهتر است تمام توجه دانشآموزان پیشدانشگاهی به این امتحانات باشد و با دقت و تمرکز وقتشان را برای آن بگذارند. بعد از پایان امتحانات نهایی نیز وقت خود را برای خواندن درس جدید نگذارند یعنی درسهایی را که تاکنون نخواندهاند مطالعه نکنند. طی این فرصت یک ماه تا کنکور، بهتر است به مرور درسها، جمعبندی و آزمون بپردازند و به جای وقتی که برای خواندن درس جدید میگذارند برای مرور و جمعبندی درسهای خوانده شده تلاش کنند.
بهترین راه مطالعه در این ایام جمعبندی و مطالعه و مرور دروس است. یکی از شیوههای مطالعه این است که از حدود 30 روز باقیمانده 24 روز را به آزمون اختصاص دهید و از آزمونهای مرور آخر یا آزمونهای سراسری سالهای قبل استفاده کنید. طی این 24 روز هر 3 روز یک بار شرایط آزمون را برقرار کرده یعنی ساعت 7 صبح روی صندلی دستهدار نشسته و سؤالات را با توجه به زمان در نظر گرفته شده برای آزمون پاسخ دهند و هر 15 دقیقه وقت را کنترل کنید و بعد از آنکه آزمون پایان یافت پاسخنامه را تصحیح کرده و درس به درس نمرهگذاری کنند، نمره منفی را نیز محاسبه نمایید، زمان صبح را به آزمون و زمان عصر را به تحلیل آزمون اختصاص دهید. دو روز را هم به اشکالگیری درسها بپردازید، دو روز را به چهار نصف روز تقسیم کنید و چهار درس ضعیف مشخص شده را تعیین کرده و هر کدام را یک نصف روز مطالعه کنید، در این روش ابتدا به سراغ تستهای پاسخ نداده شده و تستهای غلط از دست رفتهی هر درس رفته تا از این طریق ضعف دانشآموز در هر درس مشخص شود و بعد سراغ خلاصهنویسیهای درس رفته و با مرور آنها اشکالات را برطرف کنید. آنگاه باید به تستهایی توجه کرد که جواب دادهاید ولی مدت زمان جواب دادن شما نسبت به زمان مقرر بیشتر شده است.. مثلاً برای تست ریاضی به جای یک دقیقه، چهار دقیقه وقت گذاشتهاید (که این کار به اصطلاح چالههای وقت آزمون نامیده میشود) ممکن است دانشآموز در این نوع سؤالات تعداد کمتری تست تمرین کرده باشد و یا شیوه و راهحلی که به کار برده است شیوهی غلطی بوده باشد در این صورت میتوان از معلمها و یا دوستان جهت رفع اشکالات به وجود آمده استفاده کرد.
طی این 24 روز چند آزمون باید برگزار شود تا در پی آن هم اشکالات دانشآموز مشخص و برطرف شود و هم تسلط کامل بر آزمون پیدا کنید به اضافه اینکه اضطراب شما کم شده و باعث تبحر و سرعت عمل شما در تست زدن میشود. بعد از آزمونها شش یا هفت روز باقی میماند که بهتر است به مرور دروس عمومی بپردازید و این کار را به دفعات در طول زمان باقیمانده انجام دهید. اما افرادی که یک سال یا بیشتر پشت کنکور ماندهاند طی زمانیکه دانشآموزان پیشدانشگاهی در حال گذراندن دروس و امتحانات نهایی هستند فرصت مناسبی دارند که عقبماندگی در درسها را جبران کنند و درسها و مطالبی را که نخواندهاند مطالعه کنند و روش دوم این است که همه کسانی که قصد دارند در کنکور شرکت کنند و حداکثر استفاده از وقتشان را ببرند حداقل باید 12 ساعت مطالعه در روز داشته باشند و 6 ساعت خواب هم در این ایام برای آنها کافیست، همچنین برای تجدید قوا و رفع خستگی 3 تا 4 ساعت در هفته (به خصوص آخر هفته) را به تفریح اختصاص دهند.
اگر تستهای مجموعهای را تا به حال تمام نکردهاید از شما میخواهیم که فقط سؤالهای سراسری چند سال اخیر را امتحان دهید، اگر تستهای مجموعهای را تا به حال تمام نکردهاید، تورق سریع را انجام دهید. میتوانید از یادداشتهایی که تا به حال داشتهاید حاشیهنویسیهای کنار کتابها و به ویژه دفتر تحلیل آزمون و به طور کلی از این نوع ابزارهای خلاصهبرداری و یادداشتبرداری استفاده کنید. حتماً در تمرینهای تست مجموعهای که انجام میدهید تکنیکهای مدیریت زمان را اجرا نمایید و این مطلب را فراموش نکنید که شما نباید در سر جلسهی آزمون وقت کم بیاورید و باید وقت داشته باشید یک بار تمامی سؤالها را مطالعه کنید. مدیریت درست پایههای علمی، روحی، فکری روانی و همچنین افت و خیز هیجانهای شما بسیار مهم است. در مدت باقیمانده سرعت خود را بالا ببرید، هنگام راه رفتن در خیابان سریع راه بروید، مطمئناً در سرعت عملکرد شما و همچنین افزایش سرعت ذهنی، وقت، شادابی، شکافتن بنبستها و اعتماد به نفس شما تأثیر فراوانی خواهد گذاشت.
شیوههای مطالعاتی دیگر در خصوص استفاده از زمان باقیمانده:
اهمیت دوران جمعبندی و روش برنامهریزی در این ماه را همه میدانیم، با استفاده صحیح از این ماه (خرداد) و اجرای روش صحیح جمعبندی در هر جایگاهی که باشید، رشد خواهید کرد در ایام باقیمانده سعی کنید به تمرین تست مجموعهای بپردازید. مجموعه تستهایی که انتخاب میکنید ترجیحاً سؤالات کنکور سراسری و آزاد (5) ساله اخیر باشد. ایام هفته را به دو بازه (3) روزه به همراه روز جمعه که معمولاً اکثر دانشآموزان در این روز در کنکورهای آزمایشی شرکت مینمایند تقسیم کنید و در هر بازه (3) روزه به این شکل عمل کنید که این سه روز را به (6) نیم روز تقسیم کنید و در نیم روز اول یک تست مجموعهای دقیقاً به مانند شرایط کنکور از خودتان امتحان بگیرید و پس از تحلیل آزمون به اینگونه عمل کنید که هر نیم روز از این 5 نیم روز باقیمانده را به مطالعه یک درس اختصاصی بپردازید. به مباحثی از دروس تخصصی بپردازید که بیش ترین تعداد سوالات غلط یا نزده را در آزمون های مذکور را به خود اختصاص می دهند. حال اگر شما دربازه سه روزه بعدی تست، مجموعهی دیگر را از خود آزمون بگیرید، اینبار نیاز به مطالعهی بخشهای دیگری از دروس را خواهید داشت. بعد از اینکه چند سری به این شکل عمل کردید خواهید دید که مهمترین بخشهای کتب که بیشترین ضعف را در آنها داشتهاید مورد مطالعه قرار گرفتهاند. لازم به ذکر است که شما باید در این ایام فارغ از اجرای این روش هر روز حدود 4 ساعت را به مرور و مطالعهی دروس عمومی اختصاص دهید. دوران جمعبندی زمان تثبیت یافتههاست نه یادگیری؛ بنابراین مطالب جدید نخوانید. اگر هنوز متقاعد نشدهاید که این روش بسیار مفید است دستکم دو دوره 6 روزه این کار را انجام بدهید و در آزمون سوم (روز 7) خواهید دید چه تحولی در آزمون شما ایجاد میشود.
راهکارهای جهت مطالعه بهتر (جدی بگیرید)
1) بهترین کار در این برهه زمانی، انجام مروری جامع و سریع است زیرا ماه آخر فرصت خوبی برای فراگیری مطالب جدید نیست، البته در این یک ماه مطالب جدید بسیاری را میتوان فرا گرفت و به خوبی هم آموخت و این مدت فرصت کمی نیست اما این بدترین روش استفاده از این یک ماه باارزش است.
2) اگر هنوز منتظر هستید تا دورهی درسها به پایان برسد آن وقت تست بزنید، بدانید که هیچگاه این اتفاق نمیافتد در واقع به دورهی تمام درس ها نخواهید رسید چون شما هر مطلبی را که دوره میکنید مطالب قبلی را تا حدی فراموش می کنید و احتیاج به دورهی مجدد دارید بنابراین اگر هنوز به صورت جدی شروع به تست زدن نکردید زمان را از دست ندهید و از همین حالا شروع به تست زدن کنید.
3) در زمان باقیماندهی کنکور به کارهای جدید و عجیب دست نزنید و همان روش مطالعهی قبل که تا به حال اجرا کردید را ادامه بدهید. خوابتان را کم نکنید زیرا در بازه کاری، شما به طرز ساعات خود عادت کردید و در غیر این صورت یادگیری به شکل چشمگیری کاهش پیدا خواهد کرد.
4) اگر تستهای مجموعهای را تا به حال حل نکردهاید از شما میخواهیم که فقط سؤالهای آزمون سراسری چند سال اخیر را امتحان کنید.
5) اگر تستهای مجموعهای را تا به حال تمام کردهاید به شما مطالعهی حاشیهنویسیها در کنار دفتر تحلیل آزمون را پیشنهاد میکنیم.
6) حتماً در تمرینهای تست مجموعهای، تکنیک مدیریت زمان را اجرا کنید و این مطالب را فراموش نکنید که نباید وقت کم بیاورید و باید فرصت مرور تمامی سؤالات در جلسهی امتحان را برای خود فراهم کنید.
7) همان منابعی را دوره کنید که قبلاً مطالعه کردهاید البته بهترین منبع برای مطالعهی آزمون سراسری کتاب درسی شماست زیرا سؤالات واقعاً از کتاب درسی طرح میشود اما اگر کتاب درسی را نخواندهاید و دفتر و جزوه یا کتاب کمک آموزشی خاصی را مطالعه کردهاید اکیداً توصیه میکنیم همان منابع را دوره کنید زیرا آن کلمات در حافظه بینایی و در صورت تکرار شفاهی درس، در حافظه شنوایی شما باقی ماندهاند و آن مفاهیم درسی در قالب این کلمات و شکلها، در ذهن شما نقش بستهاند یک کتاب جدید هر چند که ادعا شود که به طور خلاصه برای دوره نوشته شده است و حاوی نکات به شکل فشرده است، به این علت که جدید است انتخاب خوبی نیست.
8) سعی کنید هر نقطه ضعفی را که قبلاً مطالعه کردهاید را در یک بازنگری مرور کنید نه خیلی در جزئیات دقیق شوید و کلمه به کلمه بخوانید که مثل یادگیری مطالب جدید وقتگیر شود و نه خیلی شتابزده و تندتند ورق بزنید، سعی کنید حالتی بین آن دو را اجرا کنید.
9) در دروسی مثل ریاضیات یا فیزیک که اکثر سؤالات آزمون سراسری در واقع شامل مسئله هستند، مطلبی که مطالعه کردهاید را حل کنید. این کار به شما اعتماد به نفس میدهد که هنوز تسلط خود را حفظ کردهاید.
پاسخگویی به چندین سوال متدوال در این دوران:
1) چگونه مطمئن باشیم با این روش تمام کتابها دوره خواهد شد؟
در دوران جمعبندی هم، ما در حال دوره کردن هستیم، فصلها و صفحات مهم کتابها دوره میشود، زیرا با انجام چند دوره آزمونهای سالهای قبل تا حدود زیادی میتوانیم مطمئن باشیم اگر مبحث مهمی در کتابها بوده در خلال این چند دوره آزمون مطرح شده است ضمناً قرار نیست کارهای غیرممکن انجام دهید، میخواهید در یک فاصله زمانی محدود بهترین و درستترین کار را انجام دهید.
2) من هنوز درسها را تمام نکردم، چگونه میتوانم روش جمعبندی را اجرا کنم؟
اولاً زمان محدود است ثانیاً فراموش نکنید معنی جمعبندی این است که ابتدا درسهایی را که خواندهاید را مرور کنید و سپس در صورتی که وقت کردید برای دروس نخوانده برنامهریزی کنید.
3) در دوران جمعبندی میخواهم به جای دو درس عمومی معارف و ادبیات یک درس اختصاصی را به طور کامل بخوانم زیرا من در دروس ادبیات و معارف قوی هستم، آیا این کار صحیح است؟
علت پیشنهاد ما در خواندن ادبیات و معارف این است که هر درسی را میتوان به طور کامل خواند. مطالعه ادبیات یا معارف اولاً وقت زیادی نمیگیرد، ثانیاً این دو درس چون فرار هستند اگر نزدیکتر به کنکور خوانده (مرور) شوند کمک بیشتری به شما میکنند، مطالعهی کامل یک درس اختصاصی که تاکنون خوب نخواندهاید بسیار وقتگیر است لذا زمانی را که میتوانید روی جمعبندی همهی دروس بگذارید روی خواندن تنها یک درس نگذارید.
4) در دوران جمعبندی دفتر تحلیل آزمون تا چه حد مورد استفاده قرار میگیرد؟
در این مقطع زمانی (دوران جمعبندی) برنامه شخصی اهمیت ویژهای مییابد یعنی هر داوطلب بسته به وضعیت شخصی و درسی خود به مرور و جمعبندی مطالب خوانده شدهی خویش میپردازد و کلاسور ارزیابی، گنجینه است که هر کس نکتهها و اشکالات مربوط به خود را در آن جمعآوری کرده است و با توجه به اینکه مرور چندین آزمون ممکن است میسر نباشد مطالعهی کلاسور ارزیابی راهگشاست.
5) آیا اگر تستهای سالهای قبل را بزنیم کافیست؟ بهتر نیست از تستهای جدیدتر استفاده کنیم؟
شبیهترین سوالها به کنکور امسال، سوالهای سالهای گذشته سراسری و آزاد و به خصوص سالهای اخیر است. ضمناً بهترین کار در دوران جمعبندی تکرار تستهایی است که قبلاً داشتهاید چرا که علاوه بر یادآوری و تسلط روی همان تستها اشتباهاتی که قبلاً داشتهایم یادآوری میشود.
چگونه در زمان باقیمانده تا کنکور بر اضطرابمان غلبه کنیم؟
* در کنکور، سطح دانش شما با دیگران سنجیده میشود، اما دانش شما اضافه یا کم نمیشود پس جای نگرانی وجود ندارد. تنها عاملی که میتواند با سطح معلومات نتیجه را بهبود بخشد و گوی رقابت را از رقیبانتان بدزدد، خونسردی است.
* زمان انجام آزمون حدود 4 ساعت به طول میانجامد. بعضی از داوطلبان بیش از یک ساعت و نیم نمیتوانند در یک جا بنشیند و همین امر باعث میشود بیش از حد احساس خستگی کنند و مفهوم سؤالات را به درستی درک نکنند، پس یک جا نشستن و مطالعهکردن را بارها تمرین کنید.
* فقط به موفقیتی که در توان شماست فکر کنید، افکار بیهوده باعث میشود که از حد واقعی خودتان هم کمتر نتیجه بگیرید.
* به این موضوعات فکر نکنید: نتیجه کنکور؟ حرف و نظر دیگران؟ نظارت پدر و مادر؟ دروسی که نخواندهاید؟ سطح درسی رقیبان دیگر؟
* با این تصور وارد جلسهی کنکور نشوید که صد در صد پاسخ سؤالات را میدانید. اگر نتوانید به چند سؤال پاسخ دهید دچار اضطراب میشوید.
* اگر خود را شکست خورده بپندارید، شکست میخورید. اگر حتی خواستار پیروزی هستید ولی فکر میکنید که توانایی آن را ندارید موفق نخواهید شد. لزوماً همیشه قویترینها، سریعترینها پیروز نمیشوند، پیروز کسی است که فکر میکند که میتواند پیروز شود.
* از ورود به جمع افرادی که قبل از آزمون از همدیگر سوال میکنند بپرهیزید، چون ممکن است بعضی از سؤالات را بلد نباشید و دچار احساس ناتوانی شوید.
* شاید به نظرتان برسد تمام مطالب را فراموش کردهاید در صورتی که این چنین نیست. شما انبوهی از اطلاعات را در خود بستهبندی کردید که نمیتوان به یک باره همه آنها را به یاد آورد. اگر از تلقینهای منفی بپرهیزید، مطمئناً با قرار گرفتن در شرایط کنکور همه را به یاد خواهید آورد.
* با فعالیتهای بدنی سبک به خود آرامش بدهید و در روزهای پایانی نیم ساعت از وقت خود را به ورزشهایی همچون پیادهروی، نرمش و یا شنا اختصاص دهید، عدم پیادهروی و تحرک از عوامل تشدید اضطراب میباشد و باید توجه کنید که در دوران امتحان و کنکور تحرک جسمی، سبب شادابی و تقویت حافظه میشود و از بروز خستگی پیشگیری میکند.
* در یک هفتهی باقیمانده داوطلبان کنکور از خوابشان نکاهند و خواب راحت را کنار نگذارند خواب لازم 8 ساعت است تا مغز بتواند استراحت کند. به ویژه قبل از امتحان سعی کنید زودتر بخوابید، استراحت کافی به خصوص در این دوران که سیستم مغزی به طور مداوم در حال فعالیت است بسیار ضروری به نظر میرسد چرا که خستگی و بیخوابی از عوامل عمده در کاهش توان یادگیری و در نتیجه افزایش استرس و نگرانی است.
* سعی کنید به اموری بپردازید که موجب تقویت انرژی و رفع خستگی در شما میشود، این مسئله سلیقهای است، ممکن است یک فرد با رفتن به استخر و شنا کردن آرامش بگیرد و دیگری با دیدن یک فیلم کمدی و نمایش طنز خرسند شود، خلاصه هر تفریحی که موجب شادابی و رفع خستگی شما میشود انجام دهید که نتایج بسیار مثبتی به همراه میآورد.
توصیههای شب کنکور:
* شب آزمون حدود ساعت 10 ـ 9 با آرامش به رختخواب بروید و فقط به چیزهای خوب و آرامبخش فکر کنید. برنامه مطالعاتی، کمخوابی، صحبت با رقیبانتان شما را به هم میریزد. روز آزمون هم با دوستان خود راجع به مسائل درسی صحبت نکنید و فقط به آرامش فکر کنید.
* شب کنکور سبک بخورید و وسایلی که شامل شناسنامه، کارت ورود به جلسه، ساعت مچی، پاککن و مداد تراش و 2 مداد سیاه و دستمال کاغذی و سنجاق و بطری آب و شکلات است همراه داشته باشید.
* شب کنکور مطالعه نکنید چون این مسئله شما را خسته و نگران میکند.
توصیههای روز کنکور:
* روز کنکور ساعت 6 صبح بیدار شوید، حدود 5 دقیقه نرمش سبک انجام دهید و چند نفس عمیق در هوای آزاد همراه با تفکرات مثبت انجام دهید و صبحانه میل کنید.
* داوطلب باید پاسخ سوال را منحصراً با مداد مشکی پر کند و از زدن هاشور، ضربدر، نقطهچین خودداری کند.
* تعداد سؤالات دفترچه و زمان تعیین شده را در نظر داشته باشید.
* سعی کنید از همان ابتدای جلسه آرامشتان را حفظ کنید، اگر پاسخ سوالی را نمیدانید به آن اهمیت ندهید بلکه به سؤالات بعدی بپردازید.
* ابتدا به سؤالات ساده که پاسخ آنها را میدانید و وقت کمتری میگیرد پاسخ دهید و مرحله بعدی به سؤالات نسبتاً سخت و آنهایی که نیاز به فکر بیشتری دارد پاسخ دهید، در وقت باقیمانده سؤالات مشکل را پاسخ دهید و هرگز وقت خود را صرف سوالاتی که پاسخ آن را نمیدانید نکنید.
* در پایان جلسهی آزمون فکر و ذهن شما خسته است، بنابراین به پاسخهایی که دادهاید شک نکنید و آنها را دستکاری نکنید، مطمئن باشید که جوابهایی که دادهاید صحیح است.
* هر 15 دقیقه یک بار ساعت و گزینهها را در جای خود چک کنید.
* با دست روی کاغذ نکشید شاید هر دلیلی دست شما اثری از خود به روی برگه بگذارد که باعث شود دستگاه قرائتخوان نتواند پاسخ سوالات را بخواند.
توصیههای پزشکی، بهداشتی:
* هرگز از داروهای خوابآور استفاده نکنید چون سیستم عصبی شما را ضعیف میکند و سرعت عمل و قدرت تمرکز شما را پایین میآورد. (جز مصرف استامینوفن ساده و نه کدئیندار قبل از آزمون بپرهیزید.)
* اگر دچار کمخوابی شدید در طول روز به هیچوجه نخوابید و تا جایی که امکان دارد از قهوه، چای و نوشابه و شکلات استفاده نشود و به جای اینها از عرق بهارنارنج و ماست غلیظ برای به خواب رفتن استفاده شود.
* ویتامینهای A و B و یک قرص ویتامین ث یا جوشان یا مولتیویتامینها (چون محلول در آب هستند و به راحتی دفع میشوند و ضرری ندارند) در صورت لزوم استفاده شود تا سیستم عصبی شما تقویت شود و شما را سرحال کند.
* به خود سخت نگیرید اگر میخواهید مطالعه کنید در حد یادآوری فرمولها و نکات مهم و اساساً یک مطالعه سبک باشد به خصوص روز آخر به تفریح بگذرانید زیرا همان اندازه که آمادگی برای آزمون اهمیت دارد به همان نسبت شرایط حضور شما در جلسهی آزمون از اهمیت خاص برخوردار است.
* شب قبل شام سبک و مقوی بخورید و از خوردن غذاهای پرحجم و سنگین خودداری کنید.
* بیدارشدن صبح روز آزمون را به یکی از اعضای خانوده بسپارید تا خود نگران خواب ماندنتان نباشید و با آسودگی خاطر استراحت کنید.
* برای صرف صبحانه از مربا، عسل و لبنیات استفاده کنید، اگر هم نمیتوانید صبحانه بخورید ساندویچ کره و عسل با خود ببرید که تا قبل از شروع آزمون میل کنید.
* متخصصان تغذیه بر این باورند که مصرف گوشت، جگر، سبزیهای مختلف و لبنیات موجب شادابی دانشآموزان میشود و به خصوص این پروتئینها را برای کنکوریها توصیه میکنند (مصرف حبوبات گرچه پروتئین دارند ولی به علت ایجاد نفخ و ناراحتی گوارشی زیاد توصیه نمیشود) اما بر اثر خوردن قندهای ساده انسولین در خون زیاد ترشح میشود که این موجب افت قند خون آنها میگردد. افرادی که در زمان کنکور از قندهای ساده و شکلات استفاده میکنند انسولین بیشتری در خون آنها ترشح میشود و در نهایت موجب افت قند خون در آنها میشود. دانشآموزان در وعدههای غذایی خود از ماست و شیر استفاده کنند زیرا به دلیل داشتن کلسیم فراوان برای سلولهای عصبی بسیار مفید و موجب آرامش اعصاب آنها میگردد. مصرف ماهی به دلیل این که حاوی اسید چرب (امگا 3) است که از کمخونی پیشگیری میکند، موجب افزایش یادگیری میشود. دانشآموزان در این دوران از غذاهای حاوی آهن مانند گوشت قرمز، جگر، مغز خشکبار، سبزیها و تخممرغ استفاده کنند که موجب شادابی و از بین رفتن کسلی در آنها میشود زیرا ویتامینهای گروه B موجود در این مواد برای تقویت ذهن و آرامش آنها مفید است.
ارسال نظرات