
مهندسی برق
انتقال انرژی، توزیع انرژی، انتقال اطلاعات، تبدیل یک سیگنال به صورت دیگر و... از جمله فعالیتهای مهندسین برق میباشد. امروزه در تمامی جوامع، صنایع مختلف وابستگی شدیدی به صنعت برق دارند، حتی رونق اقتصادی در بخش کشاورزی بدون در نظر گرفتن صنعت برق امری غیرممکن به نظر میرسد. در نتیجه از صنعت برق به عنوان صنعت مادر میتوان یاد کرد. لذا وجود متخصصین خبره در این صنعت لازمهی پیشرفت هر جامعهای میباشد. برای آشنایی بیشتر شما به بررسی گرایشهای مختلف این رشته میپردازیم:
1ـ الکترونیک:
امروزه گسترش علم الکترونیک را در پیرامون خود به خوبی احساس میکنیم. از تجهیزات مخابراتی گرفته تا تجهیزات پزشکی، همگی در خدمت زندگی مدرن قرار دارند.
محور اصلی گرایش الکترونیک آشنایی با قطعات نیمه هادی، عملکرد آنها و استفاده از این قطعات در طراحی و ساخت دستگاهها میباشد. این علم به چگونگی طرح و پیاده کردن شبکههای الکتریکی، نگهداری و بهرهبرداری از آنها میپردازد
برخی از واحدهای درسی: الکترونیک3، تکنیک پالس، میکروپروسٍسور، معماری کامپیوتر، فیزیک مدرن، فیزیک الکترونیک
2ـ مخابرات:
هدف اصلی این گرایش، ارسال و انتقال اطلاعات از نقطهای به نقطهی دیگر است. مخابرات خود نیز از دو گرایش میدان و سیستم تشکیل میشود. در حوزهی گرایش میدان، دانشجویان ضمن آشنایی بیشتر با مفاهیم امواج، میدان مغناطیسی، آنتن و... تلاش میکنند تا بتوانند مناسبترین راه را برای نقل و انتقال امواج بیابند. در گرایش سیستم نیز دانشجویان نحوهی تبدیل سیگنالها را به یکدیگر فرا میگیرند. گفتنی است که امروزه با پیشرفت علم، یک مهندس برق ـ مخابرات میبایست از هر دو گرایش به خوبی اطلاع داشته باشد.
برخی از واحدهای درسی:
مخابرات 2، میدان و امواج، مدارهای مخابراتی، آنتنها و انتشار امواج، ماکروویو، اصول میکروکامپیوتر
3ـ کنترل:
دانشجویان این رشته موظف به کنترل خروجیهای یک سیستم بر مبنای ورودیهای آن، با توجه به شرایط ویژه و نکات موردنظر طراح آن سیستم میباشند. در واقع هدف از این گرایش طراحی سیستمی است که بتواند با نظارت بر دستگاهها، کیفیت آنها را در حد مطلوب باقی نگه دارد. از دیگر فعالیتهای مهندسین کنترل میتوان به خودکار کردن خطوط تولید نیز اشاره کرد.
برخی از واحدهای درسی:کنترل دیجیتال و غیرخطی، کنترل مدرن، کنترل صنعتی، ترمودینامیک
4ـ قدرت:
تولید برق در نیروگاهها، انتقال برق از طریق خطوط انتقال، توزیع آن به شبکههای شهری و در نهایت توزیع آن برای مصارف خانگی و کارخانجات از جمله اهداف اصلی این گرایش است. بنابراین ضروری است تا یک مهندس برق ـ قدرت با روشهای مختلف تولید و انتقال برق آشنایی کامل داشته باشد. لذا دانشجویان این رشته انواع نیروگاههای آبی، گازی، کابلهای زیرزمینی، هوایی و... را مطالعه میکنند.
برخی از واحدهای درسی: ماشینهای الکتریکی 3، ماشینهای مخصوص، الکترونیک قدرت، بررسی سیستمهای قدرت 2، عایق و فشار قوی، ترمودینامیک
لازم به ذکر است که گرایشهای فوق در مقطع کارشناسی تفاوت چندانی با هم ندارند و اختلاف آنها تنها در حدود 30 واحد است. جالب آن که در بازار کار، تعدادی از فارغالتحصیلان جذب گرایشهای دیگر میشوند.
توانایی و استعداد لازم: این رشته مانند سایر رشتههای مهندسی بر اصول ریاضیات و مفاهیم فیزیکی استوار است. بنابراین هرچه دانشجویان بهتر این مفاهیم را درک کنند، آیندهی درخشانتری خواهند داشت. ناگفته نماند که علاقهی دانشجو به کار با وسایل برقی در رسیدن او به هدفش بیتاثیر نخواهد بود.
چشمانداز شغلی: با توجه به رشد چشمگیر جمعیت کشورمان، نیاز به احداث نیروگاههای جدید و همچنین وجود فارغالتحصیلان جوان، توانمند و با استعداد به شدت احساس میشود. بنابراین میتوان برای فارغالتحصیلان این رشته، چشمانداز روشنی را تصویر نمود.
ادامهی تحصیل در مقاطع بالاتر: انتخاب گرایش برعهدهی دانشجویان بوده و فارغ التحصیلان میتوانند تا مقطع دکتری ادامهی تحصیل دهند.